srijeda, 16. svibnja 2012.

Robi Lavin - Geomantija

Robi Lavin se z geomantijo profesionalno in poklicno ukvarja od leta 1999

Iz dnevnika Roberta Lavina:

"Pri jutranjem teku skozi bližnjo vas Šmarje, se ustavim pri znameniti vaški mogočni lipi, ki stoji ob cesti nasproti cerkve. Lipo objamem in se ob počitku potopim v njeno zavest, v obsegu meri 505cm. Najprej spoznam njeno pomembno vlogo do vasi, še posebej tisto ki jo je aktivno opravljala v preteklosti. Toda ko se že pripravljam da se bom od drevesa poslovil, me lipa opozori da naj v prihodnje bolj čustveno komuniciram z njo, saj mi ima še veliko za povedati, tudi o njeni starosti in zgodovinskem odnosu do vaške skupnosti.
Lipa se je z mano povezala preko trebuha in srca. Dialog z njo sem doživel kot nežen dotik modre starke.

Že v antiki je bila lipa simbol prijateljstva. Za Slovence ima lipa poseben pomen. Historično gledano velja lipa v prostorski vlogi do okolja za središče družbenega življenja. V mnogih slovenskih vaških skupnostih je bil običaj, da so vaščani na kamnitih sedežih okrog lipe sprejemali odločitve o medsebojni pomoči pri tekočih opravilih, volili, kjer so smeli govoriti samo resnico. Pod lipo pa so se tudi zbirali na praznovanjih, veselicah in plesih. Tako je lipa pomenila središče skupnosti.
V kratkem se bom v tem kontekstu odpravil raziskati tudi Lipico, verjetno kar med svojim tekaškim pripravljalnim treningom. Skozi Lipico namreč tečemo tudi na vsakoletnem spomladanskem Kraškem maratonu. "

Nema komentara:

Objavi komentar